در حالي که روحاني بارها ادعا کرده است که از رکود خارج شده ايم، مسئولان زيادي در دولت بارها نسبت به بروز رکود در دولت هشدار داده اند؛ يکي از علت هايي که باعث بروز چنين رکودي شده است، اميدواري دادن هاي بيش از حد مسئولين به مردم است
به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار به نقل از خبرنگار شبکه اطلاع رساني راه دانا؛ اوايل مهر ماه بود که 4 تن از وزراي دولت علي طيب نيا، محمدرضا نعمت زاده، علي ربيعي و حسين دهقان وزراي اقتصاد، صنعت، کار و دفاع در نامه اي مشترک نسبت به رکود به وجود آمده در کشور اعتراض کرده و به دولت هشدار دادند که در صورت ادامه، اين رکود تبديل به بحران خواهد شد.
در اين نامه آمده است: «براساس پيش بيني هاي بودجه اي شرکتها که در بازار سرمايه موجود است و واقعيتهاي موجود در عمليات صنايع مختلف بورسي در برهه کنوني اگر به صورت ضرب الاجل و براساس قواعد حاکم در شرايط بحران اتخاذ تصميم نگردد، بيم آن مي رود که اين رکود تبديل به بحران و آنگاه بي اعتمادي شود که براي زدودن آثار آن شايد مدتها وقت لازم باشد.»
4 وزير از بدنه دولت اولين افراد دولتي بودند که اعتراض خود را نسبت به دولت اعلام کرده و در تأييد حرف منتقدان اقتصادي دولت صحبت کردند؛ تا پيش از اين آمار و ارقامي که از سوي دولت اعلام مي شد همواره مهر تأييدي بر اقدامات اقتصادي دولت بود.
اگرچه روحاني در بهمن ماه گذشته با طرح مسئله «تورم صفر»، و پس از آن با مطرح کردن «از رکود عبور کرديم»، تلاش داشت واقعيات را آنطور که مطابق ميل اوست مطرح کند، اما آمارهايي که توسط چهار وزير در نامه اي به روحاني در مورد آن ها صحبت شد، پرده از واقعيت ها برداشت.
افزايش رکود و عدم بهبود شرايط اقتصادي کشور صداي افراد ديگري از بدنه دولت را نيز در آورد؛ جهانگيري، معاون اول روحاني هم در سخناني به اين موضوع اعتراف کرد و گفت: ما فکر ميکرديم که درآمد نفت کاهش پيدا کند و کاهش آن جدي باشد، ولي هيچ وقت فکر نميکرديم که قيمت نفت از ۶۰ دلار پايينتر بيايد.
وي در جايي ديگر با اشاره به برخي مشکلات ايجاد شده به رکود در اقتصاد اعتراف کرده است اما علت اصلي آن را دولت يازدهم ندانسته و مانند مسائل ديگر اين موضوع را به گردن دولت قبل انداخته است.
سيد محمد علي سيد ابريشمي، معاون وزير صنعت نيز در يکي از سخنراني هاي خود به رکود در اقتصاد اشاره کرده و گفته بود که رکود در بخشي از صنايع کوچک غالب شده و آنها را با مشکل مواجه کرده است.
مجيد انصاري، معاون رييس جمهور در امور پارلماني هم در ادامه اعتراف دولتي ها به رکود گفت: ما بيکاري، رکود و گراني را قبول داريم و به دنبال رفع آن هستيم و به همين دليل گردشگري را مهم جلوه مي دهيم اما نبايد به سرمايه گذار خارجي فحاشي کنيم و فضاي کشور را ناامن جلوه دهيم. ما مي خواهيم با رونق گردشگري اشتغال افزايش يابد.
مهدي جهانگيري، عضو هيات رئيسه اتاق بازرگاني تهران نيز در يکي از سخنراني هاي خود به رکود اعتراف کرده و گفت: ميدانيم که شرايط اقتصادي کشور خوب نيست. رکود در کشور ما بخش خصوصي را زمينگير کرده است. بسياري از بنگاههاي توليدي تعطيل شده يا با حداقل ظرفيت ممکن مشغول به کار هستند.
وي همچنين گفته بود که پروژههاي عمراني خوابيده و پيمانکاران بيکار هستند. درچنين شرايطي بايد پايداري اشتغال، واحدهاي توليدي و بخش خصوصي از اولويتهاي دولت و ارکان حکومت باشد تا بتوان شرايط را طوري فراهم کرد که از اين اوضاع اقتصادي خارج شويم.
اسحاق جهانگيري در جايي ديگر نيز ضمن اعتراف به رکود موجود در بازار با بيان اينکه برخي تصور مي کنند با اجراي توافق هسته اي قيمت ها به يکباره شکسته مي شود، گفته بود: اين تصور بازار را با رکود مواجه کرده است.
بانک مرکزي هم شامگاه يکشنبه ششم دي گزارش شاخصهاي اقتصادي بهار ۹۴ را منتشر کرد. براي اولين مرتبه طي سالهاي اخير، ذخاير بينالمللي و داراييهاي خارجي بانک مرکزي در سه ماهه نخست سال جاري با افت ۶۴۷ميليون دلاري روبرو شده است.
گزارش نماگرهاي اقتصادي بهار ۹۴ بانک مرکزي نشان ميدهد که صنعت و مسکن همچنان در رکود قرار دارند.
اتاق بازرگاني تهران هم در شهريور ۱۳۹۴ از کاهش بودجه عمراني، افت ۱۵/۸درصدي صادرات، افت ۸درصدي توليدات صنعتي، افت ۱۲درصدي فروش صنايع و افزايش ۴درصدي ذخاير انبارهاي توليدي به عنوان نشانههاي آشکار رکود خبر داده بود.
اکبر ترکان مشاور عالي روحاني نيز به عنوان يکي ديگر از مسئولان دولتي در ادامه نامه 4 وزير با اشاره به نرخ رشد پايين اقتصادي کشور، گفت: اقتصاد ما هنوز از رکود خارج نشده است.
وي در ادامه افزود: ما در اين برنامه نيازمند به ۲۵۰ ميليارد دلار سرمايه از خارج کشور هستيم که مي تواند به صورت سرمايه و يا سرمايه گذار خارجي به اقتصاد کشور تزريق شود.
مقيمي، معاون سياسي وزير کشور نيز به دنبال نامه انتقادآميز 4 تن از وزرا از وضعيت اقتصادي بازار و بورس از رکود اقتصادي کشور انتقاد کرد و در ادامه از تحقق وعده دولت در زمينه رشد اقتصادي خبر داد.
در حالي که روحاني بارها ادعا کرده است که از رکود خارج شده ايم، مسئولان زيادي در دولت بارها نسبت به بروز رکود در دولت هشدار داده اند؛ يکي از علت هايي که باعث بروز چنين رکودي شده است، اميدواري دادن هاي بيش از حد مسئولين به مردم است.
بازار در حال حاضر منتظر است تا اتفاقات مهمي در فضاي پسابرجام افتاده و آنگاه در شرايط جديد فعاليت هاي اقتصادي جديدي صورت بگيرد.